Rase de pisicii

 

Peterbald, sau Orientala

 

Peterbald este o rasa noua de pisici fara par aparuta in Rusia. Pisica aceasta atrage imediat atentia prin trupul zvelt si elegant si personalitatea calda.

Peterbald vs Sphynx

Desi la o prima vedere seamana mult cu Sphynxul, intre cele doua rase nu exista nicio relatie de rudenie. Peterbald a imprumutat multe dintre caracteristicile fizice ale Orientalei. Ba mai mult, din punct de vedere genetic, cele doua pisici sunt complet diferit. Daca la Sphynx gena calvitiei absolute este recesiva, la Peterbald vorbim despre o gena dominanta. Astfel, la Sphynx este nevoie de doua exemplare fara par pentru a avea pui cheliosi, pe cand la Peterbald putem obtine pisoi fara par doar avand un singur parinte cu aceasta caracteristica.

Istoric

Prima rasa de pisici din Rusia, fara par este Don Sphynx, care va sta la baza formarii Peterbadului.

In 1987, Elena Kovaleva, gaseste pe strada o pisica ce parea afectata de o boala dermatologica. Portiuni din corp erau lipsite de blana. Examenele medicale si tratamentele nu au demonstrat nicio afectiune. In scurt timp, pisica a ramas complet golasa.

Imperechind aceasta femela cu exemplare de pisici europene cu par scurt, au rezultat pisoi cu par, dar si fara par, de fiecare data; semn ca gene responsabila de lipsa parului este dominanta. Urmasii acestei pisici sunt primii membri ai Sfinxului de Don sau pisica Donskoy.

Peterbald a aparut in 1993 cand o pisica Don Sphynx a fost imperecheata cu o pisica Orientala cu par scurt. Cei 4 pui ai cuibului sunt fondatorii rasei Peterbald.
In 1996, rasa este recunoscuta de Federatia Felina a Rusiei, iar in 1997 standadul rasei este recunoscut si de TICA (The International Cat Association).  In 2003 Federatia Felina Mondiala adopta oficial standardul rasei.

Descriere

Peterbald este o pisica de marime medie, are corpul longilin si suplu, cu picioare lungi si gingase. Coada este lunga si subtire.

Capul este perfect armonizat cu corpul. Vazut din profil are forma de aluna, cu linii drepte. Stop este slab marcat, linia crestetului se continua suav cu cea a nasului. Urechile sunt mari, cu baza larga, implantate jos pe cap.

Labele sunt ovale, cu degete agile, unite printr-o pielita. Peterbald isi folosesc mult  labele pentru a apuca obiecte.

Pielea si blana

Pisicile Peterbald sunt imparite in mai multe categorii, tinand cont de prezenta parului, lungimea si textura acestuia:

Fara par: corpul este complet lipsit de par, la unele exemplare lipsind chiar si sprancenele sau mustatile. Pielea este lipicioasa la atingere. Ochii sunt deschisi la culoare.

Piele de caprioara: aparent pisica pare lipsita de par. In fapt, firele de par nu masoara mai  mult de 1 mm. la atingere pielea pare matasoasa si  nu opune rezistenta.

Velur: par de 2-3 mm, moale si des, ce ofera un aspect stralucitor blanii. In timp acest tip de blana poate reveni la “piele de caprioara”.

Periuta: fire de par de pana la 5 mm lungime, ondulate sau chiar carliontate. Unele pisici de acest tip, pana la varsta de 2 ani, vor deveni lipsite de par. Mustatile si sprancenele sunt ondulate.

Cu par normal: sunt pisici ce nu poseda gena calvitiei. Parul este drept, scurt, lipit de corp.

Se accepta orice model cromatic.

Pisica Petebald necesita o atenta ingrijire a pielii si blanii. Pisicile fara par au nevoie de imbaieri frecvente pentru a elimina grasimea si murdaria de pe piele.

Personalitate

Ca si Orientala sau Siameza, Peterbald este o pisica extrem de inteligenta si activa. Sunt pisici sociabile, afectuoase si devotate stapanului. Sunt prietenoase si cu strainii.

Sunt foarte atasate de stapan, il urmaresc peste tot si cauta mereu sa ii intre in gratii. Adora sa stea in brate. Au nevoie de un stapan care sa petreaca mult timp acasa. Se intristeaza cand raman  singure in casa.

Se inteleg si cu alte animale, precum si cu copii. Cei mici trebuie invatati cum sa mangaie o astfel de pisica sensibila.

Sunt curioase si jucause. Puenti-le la dispozitie multe jucarii. De multe ori isi antreneaza stapanul in jocul lor.

Nu sunt agresive si nu zgarie.

Ingrijire

Baile se vor face la 6-8 saptamani, cu un sampon moale, eventual antimicotic. Urechile mari au tendinta sa acumuleze ceara, asa ca vor fi ingrijite periodic.

Pisica este sensibila la curent de aer si la arsuri solare. Contrar aparentelor, se adapteaza si la temperaturi mai scazute

 

Cele mai scumpe rase de pisici