Egyptian Mau
Astazi, pisica egipteana este singura rasa de pisici cu blana punctata natural, fara a fi incrucisata cu nicio alta rasa. Numele de "Mau" inseamna exact "pisica" in limba egipteana. Extraordinara pisica se ridica din plin la nivelul acestor privilegii si inca la multe altele.
Corpul: Corpul pisicii egiptene este mediu spre lung, cu muschi bine dezvoltati, cu un aspect gratios. Labutele din spate sunt usor mai lungi decat cele din fata, oferindu-i pisicii un aspect cumva elegant.
Capul: Capul este mediu ca si lungime. Nasul, privit din fata, este lat pentru toata lungimea lui, cu o usoara ridicatura spre frunte. Urechile, care pot prezenta smocuri, sunt de lungime medie, ascutite moderat, distantate una fata de cealalta. Una dintre trasaturile distinctive ale acestei rase de pisici este legata de ochi: acestia asunt mari, usori inclinati si cu o culoare unica de "coacaze verzi".
Pui de pisica egipteana |
Blana lucioasa si bogata poate sa fie de culoare argintie, aurie sau fumurie si se distinge printr-un amestec minunat de dungi si pete care fac ca aceasta pisica sa iasa intr-adevar in evidenta oriunde.
Foarte inteligenta si atragatoare, pisica egipteana este foarte loiala si devotata membrilor familiei ei. Pisica are o voce aparte, moale si melodioasa si jubileaza pentru a-si exprima fericirea. Pisicile din aceasta rasa sunt considerate a fi foarte active si captiveaza multimi de oameni la reprezentatiile cu pisici.
Pisica egipteana a fost aratata pentru prima oara in Europa inaintea primului Razboi Mondial, dar in timpul razboiului, multe dintre pisicile din aceasta rasa au pierit. O printesa rusoaica pe nume Nathalie Troubetskoy, a fost exilata in Roma la scurt timp inaintea primului Razboi Mondial, a primit de la o tanara cunostinta o pisicuta cu picatele intr-o cutie de pantofi. In urma cercetarilor facute, a identificat pisicuta ca fiind din rasa Egyptian Mau si i-a pus numele Baba.
In anul 1956, printesa Troubetskoy a emigrat in Statele Unite Ale Americii, ducand-o cu ea pe Baba alaturi de alte doua pisici salvate. La putin timp, si-a deschis o crescatorie de pisici Fatima si a facut demersurile necesare ca rasa Egyptian Mau sa fie recunoscuta in America de Nord. Eforturile ei au dat roade si cu acordul Federatiei Crescatorilor de Pisici, in anul 1968, si cel al Asociatiei Pisicilor din Canada, aceasta rasa a fost recunoscuta.
In anul 1972, pisica de rasa Egyptian Mau, crescuta de printesa Troubetskoy, a devenit prima pisica egipteana care a castigat un mare campionat organizat de Asociatia Pisicilor din Canada.
Mostenirea printesei Troubetskoy va ocupa un loc important in dezvoltarea remarcabilei rase de pisici egiptene.