Rase de pisicii

Pisici Bengaleze

Rasa bengaleza este cea mai raspandita si populara dintre rase de pisici domestice cu pete si este singura incrucisare de pisica domestica/salbatica aceeptata pe scara larga.

Istorie si origine

Cu toate ca prima pisica bengaleza a aparut in California în 1963 printr-o imperechere neintentionata intre o pisica leopard asiatica femela si un mascul domestic cu blana scurta, rasa asa cum o stim astazi, a aparut in 1980, cand crescatorii de pisici au inceput un program planificat de reproducere a raselor. Jean Mill, initiatorul acestui program, a vrut sa creeze o pisica ce urma sa arate ca o pisica leopard asiatica dar sa aiba temperamentul unei pisici domestice.

 

Pisica bengaleza
Pisica bengaleza

 

Pisica leopard asiatica, Felis bengalensis, o pisica salbatica cu pete de culoare, de talie mica originara din Asia de Sud, a fost folosita la formarea rasei. Pisicile leopard, aduse de catre un genetician de la Universitatea din California, la Davis, au fost crescute pentru obtinerea raselor domestice americane, a rasei Ocicat, Egyptian Maus, Abyssinians si birmaneza pentru a crea înfatisarea unica a rasei bengaleze.

 

Infatisare

Pisica bengaleza este de talie mare, cu blană lucioasa, cu pete de culoare frumoase, cu o structura puternica, atletica. Masculii adulti cantaresc de obicei intre 10 si 18 kilograme, in timp ce femelele adulte cantaresc de obicei intre 7 si 12 kilograme. Corpul este lung si foarte musculos, semanand foarte mult cu pisica leopard. Capul are forma unei pene de despicat mult modificata si este mai mult lung decat lat. Ochii migdalati, departati si urechile scurte rotunjite sporesc infatisarea salbatica.

La pisica bengaleza, petele de culoare sunt mai mult orizontale decat aleatoare sau tarcate. Nu exista doua pisici bengaleze cu acelasi tipar. Culorile acceptate sunt tarcat maro, seal lynx point, tarcat foca sepia si tarcat nurca foca. Petele de culoare pot sa fie negre, maro, de culoarea bronzului, ciocolatii sau de culoarea scortisoarei. Marcajele vii cu contrast de culori intense, toate acestea definesc o pisica bengaleza. Unele pisici din aceasta rasa au o gena recesiva cu sclipici care confera blanii o stralucire irizata, ca si cum pisica ar fi acoperita cu gheata. Blana este scurta cu o textura neobisnuit de groasa.

Personalitate

Cum este o pisica bengaleza? Intr-un cuvant - activa. Pisicile bengaleze sunt pline de viata, energice, cu o doza sanatoasa de curiozitate specifica felinelor. Gratioase, puternice si agile, pisicilor bengaleze le place sa se catere si vor incerca sa ajunga la cel mai inalt punct din orice camera. Aproape ciudat de inteligente, pisicile bengaleze invata repede si pot fi invatate o multime de trucuri - atat timp cat faceti ca interesul lor sa fie rasplatit cu cateva delicii gustative, bineinţeles. De fapt, unele pisici din aceasta rasa invata trucuri pe care ai prefera sa nu le invete, cum ar fi sa deschida dulapurile, sa inchida si sa deschida intrerupatoarele de lumina si sa inunde toaletele. Pisicile din aceasta rasa sunt fascinate de apa si unele chiar se vor alatura stapanilor lor in cada pentru o baie.

Pisicile bengaleze stabilesc o legatura puternic emotionala cu prietenii lor oamenii si devin tovarasi loiali si afectivi. Datorita atasamentului puternic fata de oameni si datorita nivelului ridicat de activitate, pisicile bengaleze au nevoie cel mai mult dintre toate rasele sa interactioneze cu oamenii. Daca esti plecat toata ziua si noaptea ai o viata sociala activa, ar trebui sa-ti indrepti atentia catre alta rasa.

 

Ingrijirea

Pisica bengaleza este usor de intretinut; doar o scurta tesalare o data pe saptamana pentru a indeparta firele desprinse din blanita, va face ca tigrusorul sa arate grozav.

 

Privirea pisicii bengaleze
Privirea pisicii bengaleze

 

Pret

Pisicile bengaleze de casa costa de obicei intre 500-1000 dolari, depinde de crescator si locatie. Calitatea rasei crescatorului va avea un pret intre 1000-1500 dolari si pentru o calitate superioara, pretul ajunge intre 1500-2000 dolari. Cand alegi o pisica bengaleza, asigura-te ca pisica este cu cel putin patru generatii distanta de pisica leopard asiatica, pentru a evita sa ramai cu o pisica cu obiceiuri neplacute si timida, precum pisica leopard asiatica. Pentru pisicile leopard este practic imposibil sa fie invatate sa-si faca nevoile într-un loc special pregatit, pentru ca in salbaticie ele elimina apa in timp ce alearga, pentru a impiedica pradatorii sa le ia urma. Intreabă crescatorul daca pisica a fost crescuta bengaleza pentru cel putin patru genratii si roaga crescatorul sa-ti dea o copie dupa fisa genealogica.

 

Acceptul asociatiilor

Asociatia Americana a Crescatorilor de Pisici (AACP) Asociatia Pisicilor din Canada (APC) Asociatia Internationala a Pisicilor (AIP) Organizatia Felinelor Unite (OFU) Asociatia Traditionala a Pisicilor (ATP) In fiecare an, pisica bengaleza castiga cu atat mai multi fani, cu cat cunoscatorii descopera farmecul rasei.

 

Rasa este controversata in ciuda popularitatii ei, unii experti sunt ingrijorati, considerand ca genele de animal salbatic pot sa creeze probleme de temperament. Alte persoane nu sunt de acord cu reproducerea pisicilor domestice cu pisici salbatice din motive de pastrare a rasei, de vreme ce majoritatea pisicilor noastre salbatice sunt amenintate sau pe cale de disparitie. Foarte probabil, pisica bengaleza nu va fi niciodata acceptata de Asociatia Cunoscatorilor de Pisici (ACP), de vreme ce consiliul de conducere al asociatiei a votat impotriva acceptarii oricarei rase cu stramosi non-domestici recunoscuti.

 

 

Cele mai scumpe rase de pisici